składniki:
ciasto:
-4 duże ziemniaki
-pół szklanki mąki
-1 jako
nadzienie:
-serek śmietankowy
-twarożek wędzony
sos:
-pomidory pelatti puszka
-2 ząbki czosnku
-śmietanka 30%
-parmezan
-> Ziemniaki gotujemy i ciepłe rozgniatamy (przeciskamy przez praskę). Wbijamy do rozgniecionych ziemniaków jajko, sol, pieprz, gałke muszkatałową. Ugniatamy ciasto dodając mąkę dopóki nie będzie kleiło się do rąk.
-> Formujemy z ciasta wałeczki i odkrajamy większe kawałki. Nadziewamy serkiem i formujemy podłużne kuleczki, tak aby serek nie mógł wyciec. Dociskamy widelcem z oby stron tak aby powstał wzorek.
-> Układamy na blaszce wysypanej mąką i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
-> W tym czasie zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Wrzucamy gnocchi to gotującej się wody i czekamy aż wypłyną na wierzch, po czym gotujemy jeszcze 3 minuty.
Sos:
-> Na patelni podgrzewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, bazylie, pieprz.
Dodajemy śmietankę 30% około 100 ml i traty parmezan. Redukujemy przez około 10 minut.
Gnocchi podajemy udekorowane świeża bazylią i parmezanem.
Powinny być mniejsze niż moje na zdjęciu, ale ja nie mam cierpliwości :)
Komentarze
Prześlij komentarz