czwartek, 22 października 2015

zapiekanka dyniowa



składniki:
-1/4 dyni
-1 batat
-30 dg pieczarek
-pomidory w puszce
-jogurt naturalny duży
-2 jajka
-3 ząbki czosnku
-ser
-salami (opcjonalnie)
-oliwa truflowa
-sól, pieprz

-> Dynie, batata obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na przemian do naczynia żaroodpornego (wyłożonego papierem do pieczenia). Po każdej warstwie batatów i dyni smarujemy sosem (mieszamy jogurt, pomidory, 2 jajka, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól , pieprz) i posypujemy potarkowanym serem. Na samą górę układamy pokrojone pieczarki, przykrywamy pokrojonym cienko salami i polewamy oliwą truflową.

->Wszystko wstawiamy do pieczenia na około godzinę w 180 stopniach. Na sam koniec posypujemy serem i pieczemy jeszcze około 5 minut.