sobota, 17 października 2015

poledwiczka wieprzowa z sosem pomarańczowym



składniki:

-1 większa polędwiczka
-1 paczka szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej
-3 ząbki czosnku

sos:
-1 pomarańcza
-1 łyżka dzemu z bergamotki
-1 łyżka miodu
-1 łyżka czerwonego curry

-> Polędwiczkę (wcześniej marynowaną przez noc w winie oraz ziołach - liść laurowy, cząber, sól pieprz) kroimy na większe plastry i krótko obsmażamy na patelni. Po ostygnieciu zawijamy z czosnkiem w szynce i układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

-> Na patelni podsmażamy łyżkę czerwonej pasty curry razem z miodem, dżemem (jak nie macie z bergamotki , może być pomarańczowy). Dodajemy zblendowana pomarancze i zostawiamy do zredukowania.