poniedziałek, 26 października 2015

lasagne ze szpinakiem i pomidorami



składniki:
-pół paczki makaronu lasagne
-paczka szpinaku świeżego
-puszka pomidorów pelati
- 3 ząbki czosnku
-papryczka chilli
-ser 
-jogurt
-jajko


-> Na patelni dusimy szpinak około 5 minut i odlewamy wodę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i pomidory wszystko doprawiamy pokrojoną papryczką chilli, solą i pieprzem.
Dusimy około 5 minut.

-> Do foremki wyłożonej papierem wykładamy kolejno warstwę makaronu, przygotowanego farszu i posypujemy obficie tarkowanym serem. Makaron w sosie spokojnie dojdzie, wobec tego nie gotuje go wcześniej. Mi wychodzi około 4 warstwy.
-> Na samą górę wylewamy sos przygotowany z jogurtu zmieszanego z jajkiem i dowolnymi przyprawami.
-> Wszystko wstawiamy do piekarnia (180st) na około 35 minut.