poniedziałek, 21 września 2015

sałatka z avocado i winogronami




składniki (4 porcje):
-paczka szpinaku młodego
-1 duże avocado
- winogrona
-pomidory świeże 4 sztuki
-pomidory suszone słoik
-ser pleśniowy gorgonzola
-ser gouda
-pestki dyni

sos:
-oliwa
-czosnek
-swieża bazylia 
-miód
-ocet balsamiczny

-> Świeży, młody szpinak układamy na talerzach. Pomidory suszone kroimy drobno, pomidory świeże i avocado w półksiężyce a oba sery w kostkę, dodajemy winogrona  (najlepiej bezpestkowe) i posypujemy dużą ilością prażonych pestek dyni.

Sos:
-> Bazylię ugniatamy z oliwą, miodem i czosnkiem w moździerzu. Zalewamy każdy talerz przygotowanym sosem i octem balsamicznym do smaku.