sajgonki w wersji light
składniki (na ok.12 sajgonek):
- makaron ryżowy
- pierś z kurczaka 1/2 (opcjonalnie)
- cukinia (jedna mała)
- marchew (jedna większa)
- cebula
- grzyby mun
- sezam prażony
- opakowanie papieru ryżowego (12 plastrów)
- pasta curry czerwona (łyżka)
- miód (2 łyżki)
- sos sojowy
- olej sezamowy
-> W wersji z mięsem, kurczaka podsmażamy na patelni z cebulką drobno pokrojoną, dodajemy tarkowaną na grubej tarce marchewkę i cukinie. Dolewamy 3 łyżki sosu sojowego, soli, pieprzu i miodu i dusimy ok. 10 minut.
-> Dodajemy posiekane drobno grzyby mun i makaron sojowy.
-> Po wystygnięciu przygotowany farsz mieszamy z olejem z prażonych ziaren sezamu - około łyżka (nie dodajemy wcześniej ponieważ tego oleju nie możemy używać w wysokich temperaturach).
-> Papier ryżowy moczymy nie dłużej niż minutę w ciepłej wodzie. Nakładamy farsz i zawijamy w ruloniki. Końce podwijamy do środka.
-> Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
-> Dodajemy posiekane drobno grzyby mun i makaron sojowy.
-> Po wystygnięciu przygotowany farsz mieszamy z olejem z prażonych ziaren sezamu - około łyżka (nie dodajemy wcześniej ponieważ tego oleju nie możemy używać w wysokich temperaturach).
-> Papier ryżowy moczymy nie dłużej niż minutę w ciepłej wodzie. Nakładamy farsz i zawijamy w ruloniki. Końce podwijamy do środka.
-> Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Podajemy z sosem:
- łyżka pasty curry czerwonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju sezamowego
- pokrojona drobno papryczka chilli
- łyżka miodu
Wszystkie składniki gotujemy 2 minuty na ogniu - olej sezamowy dodajemy na koniec bez gotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz