czwartek, 10 września 2015

batoniki musli






składniki:
- płatki owsiane (szklanka)
- płatki żytnie (szklanka)
- 3 łyzki mąki żytniej
- siemie lniane 
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- suszona żurawina
- rodzynki
- miód (4 duże łyżki)
- masło roślinne (150 g)


-> Płatki owsiane, żytnie, pestki oraz siemię lniane prażymy. Roztapiamy masło oraz miód (jeżeli nie jest płynny). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę wykładamy na blaszkę (najlepiej trochę głębszą ale mniejszą) i dokładnie ją ugniatamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły i nie było luzu na blaszce.
-> Pieczemy w 180 stopniach przez ok.20  minut.
-> Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na noc, dopiero po jakimś czasie ciasto robi się twarde i można je kroić na batoniki bez obawy, że się pokruszą.


Można dodawać dosłownie wszystko co macie w szafce wiórki, orzechy, pokruszoną czekoladę itd.
Ważne aby dodać minimum zalecaną ilość miodu inaczej batoniki będą się kruszyć.